Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mudur? Sorusunun cevabı evet olmalıdır. Çünkü bu konuda kanun açıktır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1524. maddesi uyarınca düzenlenen 28663 sayılı Sermaye Şirketlerinin açacakları internet sitelerine dair yönetmeliğin 2. maddesi kapsamında Sermaye Şirketlerine Web Sitesi açma zorunlu hale getirilmiştir.
Aynı yönetmeliğin 5. Maddesinde de yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kurulan şirketlerin tescil edildiği tarihten itibaren üç ay süreyle internet sitesi açmaları, kanunen yapılması gereken ilanları yayımlamaları ve web sitesini kişiselleştirmeleri gerekmektedir. Yönetmeliğe sonradan dahil olan şirketler de dahil olduktan sonra aynı süreci gerçekleştirmek zorundadırlar. Ve açılan bu internet siteleri şirketlerin MERSİS numarası altında tescil edilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir tüketici tarafından web sitenizin olmadığı yönünde şikayet alacak olursanız işletmenize cezai yaptırım uygulanmaktadır. Tüketicinin merak etmiş ve öğrenmek de özgür oldukları belge ve bilgileri web sitesin
Şirketlerin Web Sayfasıyla İlgili Yükümlülükleri
- Şirketler, internet sitesinin özgülenmiş kısmında bulunması öngörülen içeriği Bakanlık tarafından bir belirlenen bir formatta ya da elektronik ortamda MTHS’ye bildirmekle yükümlüdür.
- Şirketlerin internet sitesinin ana sayfalarında “bilgi toplumu hizmetleri şirket unvanı” şeklinde bir ibareye yer vermeleri bu sayede arama motorlarında görülebilmeleri gerekmektedir.
- İçeriğin sitede yayımlanması, değiştirilmesi ve yenilenmesi gibi işlemlerde güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanmakla yükümlüdürler.
- Sahip oldukları internet sitesi üzerinde bu bilgileri sağlayan şirketler, ilgili bilgilere erişim için internet sitesi içinde “http://firmaalanadi/bilgitoplumuhizmetleri” adresinden yönlenmeyi sağlarlar.
- Şirketler, internet sitelerinde erişime açık bulundurdukları bilgi ve belgeleri 12. Maddeye uygun olarak arşivlemekle yükümlüdürler.
- Şirketlerin internet siteleri, 11. maddede öngörülen teknik hususlar ve güvenlik kriterlerine uygun olarak işletilmek zorundadır.
Sermaye Şirketlerini Web Sitelerinde Yayımlamak Zorunda Oldukları İçerikler Nelerdir?
-
- MERSİS numarası
- Şirketin ticari unvanı ve merkezi
<li
- Anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin ad soyadları
- Limited şirketlerde müdürlerin ad soyadları
- Komandit şirketlerde yöneticilerin ad ve soyadları.
- Tüzel kişi yönetim kurulundaysa ya da müdürse tüzel kişiyle birlikte, gerçek kişinin de tescil olunduğuna ilişkin açıklama
- Seçilen tüzel kişinin MERSİS numarası ve ticaret unvanı
- Merkezi ve tüzel kişi ile birlikte tescil edilen gerçek kişinin adı ve soyadı.
- Seçilen denetçinin adı ve soyadı/unvanı, yerleşim yeri/merkezi, varsa tescil edilmiş şubesi.
- İçeriklerde değişiklik olursa olduğu tarihten itibaren düzeltme yapılmalıdır.
Sermaye şirketlerinin web sitelerinde uyması gereken kurallar nelerdir?
- 11. maddedeki teknik ve güvenlik kriterlerinin uygulanması
- Elektronik imzayı destekleyecek güvenli alt yapıyı sağlanması
- İnternet sitesinin veri tabanını muhafaza etme
- Yaptıkları işle ilgili problem çıkması halinde 7 gün içinde sorunu bakanlığa bildirme
- Bakanlığın talep etmesi halinde, MERSİS ve diğer ilgili veri tabanları ile entegrasyonunu gerçekleştirmek
Şirketlerin Web Sayfalarında Teknik hususlar ve güvenlik kriterleri Nasıl Olmalıdır?
-
- Şirketlerin web sitelerinin, yedekleme ve felaketten kurtarma planlarına, yetkisiz erişimlere ve saldırılara karşı gerekli ağ ve sistem güvenliğine sahip olmaları gerekir.
-
- İçeriklerin üçüncü kişilere karşı erişilebilirliğini, bütünlüğünü, güvenliğini, değiştirilmemesini ve inkar edilmezliğini sağlarlar.
-
- Sunucuları barındıran veri merkezlerini ve sistemlerini ülkemizde kurup işletebilecekleri gibi bulut bilişim teknolojisi gibi güncel teknolojileri kullanarak yurt dışında da kurup işletebilirler veya hizmet satın alabilirler.
-
- SO/IEC 27001 standardına uymalı
-
- Engelli bireylerin erişilebilirliği sağlamak için ise ISO/IEC 40500:2012 (W3C Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0) standardına uyduklarını taahhüt edebilmeli
- Güvenli elektronik imzaların, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 2/7/2012 tarihli ve 2012/DK-15/299 sayılı Kurul Kararı ile yayımlanan Elektronik İmza Kullanım Profilleri Rehberine uyması gerekmektedir.
Sermaye Şirketlerine Web Sitesi zorunluluğu, şirketlerin bu anlamda teknik destek almalarını zorunlu kılmaktadır. Bizler Dünya Patent olarak web sitesi kurulumu ve sonrası tüm işlemlerde yanınızda en profesyonel desteği alabileceğiniz firma olmaktan gurur duyarız.