Categories: Marka Tescili

Marka Tescil Yenileme Nasıl Yapılır?

Marka tescil yenileme nasıl yapılır? Sorusunu cevaplamaya geçmeden önce, marka tescili kavramından bahsetmek yerinde olacaktır. Marka tescili, markanın 3. Kişilere karşı korunması için yapılan çalışmalardır. Markanın 10 yıl boyunca korunmasını sağlayan bu yöntem, markanıza dair bir takım haklar kazanmanıza yardımcı olmaktadır. Marka tescil çeşitleri 4 gruba ayrılmakta olup tescil sürecindeki işlemler marka türlerine göre değişebilmektedir.

Marka tescil çeşitleri;

  • Hizmet markaları tescili
  • Garanti markaları tescili
  • Ticaret markaları tescili
  • Ortak markaların tescili

Marka Tescili Başvurusu nasıl yapılır?

Tarafınızdan isteyeceğimiz bilgiler ile marka tescil başvuru formunun doldurulup, marka tescil ücreti dekontu, kimlik kartı, vekaletname(şart değildir-noter onaylı olmak zorunda değildir), Markanın çoğaltılabilir örneği (Logo, İşaret vb.) Vergi Levhası Fotokopisi le birlikte Türk Patent ve Marka Kurumuna teslim edilmesi gerekmektedir.

Kurum yetkililerince incelenen belgelerde eksiklik olması durumunda düzeltilmesi için 2 ay süre verilir. Bu sürede giderilmeyen eksiklikler, marka tescil başvurusunun reddine neden olur. Eğer inceleme sonucunda her şey usulüne uygun göründüyse Resmi Marka Bülteninde marka tescil başvurusu yayınlanır. İtiraz olmadığında marka sicile kaydedilip tescillenir. Marka hakkı, maddi olmayan sınai bir hak niteliğindedir. Bu haklar, marka tescilinin başvuru tarihi itibarıyla hüküm ifade eder.

Marka üzerindeki hakkın kazanılması için sadece marka tescili yeterli olmayıp markanın MarkKHK’nin öngördüğü biçimde kullanılmaya devam etmesi gerekmektedir. Kullanıma devam edilmeyen markalar için markanın iptali gibi bir tehlike söz konusu olabilmektedir. Bu konu, yönetmelikte “Markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir.” Şeklinde açıklanmaktadır.

Marka Tescil Yenileme İşlemleri

Marka tescil işlemleri yapmak zaman alsa da marka yenileme işlemleri çok kısa sürmektedir. Burada önemli olan, marka tescil süresi dolmadan 6 ay içinde marka tescil yenileme başvurusu yapmaktır.

Marka Tescil Yenileme İşlem Adımları

Marka tescil başvuru tarihinden 10 yıl sonra marka tescil yenileme işlemlerinin yapılması gerekmektedir. 05.10.2012 tarihinde marka tescil başvurusu yaptıysanız 05.10.2022 tarihinde 10 yılı doldurmuş olursunuz. Ve yenilemeyi bu son tarihten altı ay öncesinden yani 05.04.2022 tarihinden itibaren yaptırabilirsiniz. Yani sizin markanızın tescil yenileme başvurusu nisan ayından itibaren yapılabilmektedir.

Eğer bu süreyi kaçırdıysanız ceza ücreti ödeyerek( harç ücretinin %50 fazlasını)6 ay kadar daha ek süre kazanırsınız. Bu süreci de değerlendiremediğinizde marka tescili hakkınızı kaybedersiniz. Bu durumda yeniden markanız üzerinde hak sahibi olabilmeniz için marka tescil başvurusu yaparak işlemlere en baştan başlamanız gerekecektir.

Ve bu marka tescil yenileme işlemleri, marka sahibinin onay verdiği vekil kişi tarafından yapılabilmektedir.

Kısmi marka Tescil Yenileme

Marka tescil başvurusu yaparken verdiğiniz hizmete göre farklı sınıflarda tescil işlemi yaptırabilirsiniz. Bu şu demek: “Ben markamın birkaç hizmet şekli ile korunmasını istiyorum”. Yani bir giyim firmasıysanız çocuk giyim, iç çamaşırı, ya da iş elbiseleri gibi alanlarda da koruma başvurusu yapabilirsiniz. Eğer bir süre sonra iş elbiseleri satmaktan vazgeçtiyseniz artık iş elbiseleri sınıfında marka tescil yenilemesi yapmanıza gerek kalmamış demektir. Bu yüzden yenileme yaparken o sınıf seçeneğini istemediğinizi belirtmeli ve kısmi yenileme talep etmelisiniz.

Türkiye’de tescil yenileme yapılmadıysa Yurt dışı tescil durumu ne olur?

Yurt dışı tescil işlemlerinde en çok tercih edilen yöntem olan Madrid Protokolüne göre, eğer Türkiye’deki tescil yenileme işlemini yapmamaktan marka tesciliniz hükümsüz olursa yurt dışındaki tescil işleminiz de sona erer.

Yurt dışı tescili, ülkemizdeki tescile kaç yıl bağlı sayılır?

5 yıl süreyle bağlıdır.

admin

Recent Posts

Neden Bizimle ile Marka Tescili Yapmalısınız?

Neden bizimle marka tescili yapmalısınız? Çünkü bizimle çalıştığınızda marka tescil başvurusundan itibaren kendinizi asla yalnız…

2 yıl ago

Grafik Tasarım Nedir Neden Gereklidir?

Fikir, düşünce ya da duyguların çevrimiçi ortamlarda aktarılması için, çeşitli programlarla yapılan düzenlemelere grafik tasarım…

2 yıl ago

Web sitesi tasarımı, web sitesi yapımı nedir?

Web tasarım, internet sitesinin görsel açıdan ve içerik anlamında düzenlenip ilgi çekici hale getirilmesidir. İnternet…

2 yıl ago

Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mu?

Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mudur? Sorusunun cevabı evet olmalıdır. Çünkü bu konuda kanun açıktır.…

2 yıl ago

ISO Belgelendirme Nedir Faydaları Nelerdir?

ISO belgeleri, kalitede standardizasyon sağlamak amacıyla düzenlenen belgelerdir. Belgeye sahip olanların aynı kalitede üretim yaptıklarını…

2 yıl ago

Patent Yenileme Nasıl Yapılır

Patent Yenilenmesi için öncelikle patentini aldığınız bir buluşunuzun olması ve onun korunma süresinin bitmesine çok…

2 yıl ago