Categories: Marka Tescili

Marka Tescili Reddine İtiraz Edilebilir mi?

Marka tesciline itiraz edilebilir mi? sorusunu cevaplamaya geçmeden Marka tescil başvurusu sürecini iyi bilmek lazımdır. Marka tescil başvurusu yaptıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu size vekil olarak yapmış olduğumuz başvuruyu inceler. Bu inceleme 2 yönlü olarak ilerler. Birincisi belgelerdeki eksiklikle alakalıdır. Diğeri de Mutlak ret sebepleri ile ilgili incelemedir. Bu incelemelerden onay ya da ret almanız mümkündür. Ayrıca bu kısımları geçtiğinizde 3 ay boyunca markanız yayında kalır. Bu da itiraz sürecidir. Burada itiraz gelecek olursa, yapılan itirazlar da haklı bulunduğunda marka tescili ret olabilir. Peki gelelim soruya marka tescili reddine itiraz edilebilir mi?

Marka Tescil Ret Sebepleri

<p

Mutlak Ret Nedenleri

Marka olarak seçilmiş işaretlerle ilgili olan ret nedenleridir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • 4. madde kapsamına girmeyen, ayırt edici olmayan, tescil başvurusu yapılmış ya da tescilli işaretler mutlak ret nedenidir.
  • Ticari olarak cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten ve zaman gösteren işaretler de ret sebeplerindendir.
  • Herkesin kullanabildiği ya da herhangi bir meslek sanat veya ticaret grubuna ait olan ve tescilli coğrafi işaret içerenler de reddedilir.
  • Malın şeklini veya mala asli değerini veren şeklin kullanıldığı işaretler de mutlak ret sebebidir.
  • Halkı herhangi bir şekilde yanıltabilecek ve kullanmak için izin alınmamış işaretler de reddedilecektir.
  • Tarihi, kültürel değeri olan işaretler, izinsiz kullanıldıklarında mutlak ret nedenidir.
  • Dini ve manevi değerleri ve sembolleri içeren işaretler ile ahlaka aykırı işaretler de ret nedenidir.

Nispi Ret Nedenleri

3. kişilerin haklarının gaspıyla ilgili ret nedenleridir. Bunlar:

    • Markanız ile aynı ürün ve hizmeti sunan ve daha önce tescil edilmiş ya da tescil başvurusu yapılmış marka varsa bu, sizin markanız için nispi ret nedenidir

.

  • Marka sahibinin izni olmadan marka vekili ya da temsilcisinin yaptığı başvurular da reddedilir.
  • Yenilenmediği için tescilleri iptal edilen markalar ile aynı ya da benzer markaların başvuruları da reddedilir.
  • Ortak ve garanti markalarının sona ermesinden itibaren üç yıl içinde aynı veya benzer bir başvurusu yapılmışsa da reddedilir.

Bu ret nedenleri ne kadar geçerli olursa olsun marka başvurusu sahibi de Türk Patentin ilgili kararına karşı itiraz edebilmektedir.

Marka Tescil Reddine Nasıl İtiraz Edilir?

Marka tescil reddi itirazları, SMK’nın 20. maddesine uygun olarak, yapılmakta ve Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından itirazınız değerlendirilmektedir. Marka tescili reddine itiraz, ret kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içerisinde yapılmalıdır. Gerekli belgeler hazırlanıp Türk Patent’e sunulmalı ve süreç takip edilmelidir.

Marka tescil reddine itiraz için gerekli belgeler

  • İtiraz dilekçesi,
  • İtirazı destekleyen gerekçeler ve deliller
  • İtiraz ücret bedeli dekontu
  • Vekaletname (Gerekiyorsa)

Türk Patente ödenecek itiraz ücreti 2022 ne kadardır?

Marka tescil başvurunuz reddedildiğinde bunun için bir itiraz süreci başlatabilirsiniz. Bu itiraz için Türk Patent ve Marka Kurumuna belli bir ücret yatırmalısınız. Bu ücret 2022 yılı için güncellenen haliyle 1580 TL’dir. İşlemlerin tamamını bizlerle başlamanız ve sonuçlandırmanız hem sizi maddi olarak külfetten kurtaracak hem de bu uzun süreçleri yaşama ihtimaliniz araştırmalarımız sonunda yarıya indirilecektir.

Marka Tescil Reddine itiraz için dava açılabilir mi?

Marka tescil ret işlemlerine itiraz ettiniz ve bu itiraz sonucunda da kurul tarafından yine ret aldıysanız yapmanız gereken şey, itiraz yenileme yapmaktır. 2. Defa ret almanız halinde artık yapmanız gereken şey, karar tarafınıza bildirilmesinden itibaren iki ay içerisinde Ankara Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesine, marka tescil reddine itiraz davası açabilirsiniz.

admin

Recent Posts

Neden Bizimle ile Marka Tescili Yapmalısınız?

Neden bizimle marka tescili yapmalısınız? Çünkü bizimle çalıştığınızda marka tescil başvurusundan itibaren kendinizi asla yalnız…

2 yıl ago

Grafik Tasarım Nedir Neden Gereklidir?

Fikir, düşünce ya da duyguların çevrimiçi ortamlarda aktarılması için, çeşitli programlarla yapılan düzenlemelere grafik tasarım…

2 yıl ago

Web sitesi tasarımı, web sitesi yapımı nedir?

Web tasarım, internet sitesinin görsel açıdan ve içerik anlamında düzenlenip ilgi çekici hale getirilmesidir. İnternet…

2 yıl ago

Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mu?

Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mudur? Sorusunun cevabı evet olmalıdır. Çünkü bu konuda kanun açıktır.…

2 yıl ago

ISO Belgelendirme Nedir Faydaları Nelerdir?

ISO belgeleri, kalitede standardizasyon sağlamak amacıyla düzenlenen belgelerdir. Belgeye sahip olanların aynı kalitede üretim yaptıklarını…

2 yıl ago

Patent Yenileme Nasıl Yapılır

Patent Yenilenmesi için öncelikle patentini aldığınız bir buluşunuzun olması ve onun korunma süresinin bitmesine çok…

2 yıl ago