Categories: Marka Tescili

Marka Tescili Devri Nasıl Yapılır

Marka tescili devri, marka tesciliyle sahip olunan tüm hakların başkasına verilmesi demektir ve bu devir, 6769 sayılı SMK m. 148 hükmüne tabidir. Bu devir işleminde devir alan devredenin halefi olur ve markayla ilgili haklardan yararlanır. Marka hakkının, devredenin mülkiyetinden tamamen çıktığı bu durumda, artık devredenin maka ile ilgili hiçbir hakkı kalmaz. Marka tescili devri hakkı, markanın tescil süresi boyunca devam eder.

Marka Tescili Devri nasıl yapılır?

Öncelikle devralacakların bir marka araştırması yapıp markanın üzerinde herhangi bir haciz ya da rehin olup olmadığını ya da benzer tescilli marka olup olmadığını araştırması gerekir.

  • Marka devir sözleşmesi noterde iki tarafın da bulunduğu halde imzalanır.
  • Marka tescili devri harç bedeli ödenir.
  • Yeni hak sahibi markayı Türk Patent Enstitüsü (TPE) siciline kaydettirir.
  • Talep uzmanlar tarafından incelenip taraflar bilgilendirilir.

Marka Tescili Devri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Marka tescili devri, işletme devri kapsamında olabileceği gibi işletme ve onun portföyünden ayrı da gerçekleştirilebilmektedir.
  • Markanın aynısı, bazı istisnalar dışında başka sınıf mal ve hizmetlerde de tescillenip kullanılabilir.
  • Markanın devrinin mahkeme kararı ile gerçekleşmesi veya markanın ticari işletme ile birlikte devri gibi durumlarda yazılı bir devir sözleşmesine gerek yoktur.
  • Markanın devri, taraflardan birinin talebi üzerine sicile tescil edilir ve yayınlanır. Markanın devri, yazılı ve noter onaylı yapılmak zorundadır
  • Marka devrinin piyasada karıştırma riski doğurmaması gereklidir.
  • Marka devredildiği anda hangi hak ve kısıtlamalara sahipse, devir ile bu hak ve kısıtlamalar devralana geçecektir. (rehin, haciz gibi)
  • Marka devir sözleşmesinde, markanın devrine ilişkin bir açıklık yoksa , markanın, temsil ettiği tüm mallar veya hizmetler devredilmiş olur.
  • Devir işlemi marka tescil başvuru sürecinde de yapılabilse de bu devralan için riskli bir durumdur.
  • İşletme devri marka devrini de içine alır. Bu yüzden tekrardan marka tescili devri işlemleri yapmaya gerek yoktur.
  • Eğer devredilen markanın aynı adla benzer ya da aynı ürünler üreten ikinci bir kolu da varsa bu durumda ikincisini de devretmelidir. Yalnız bu anlamda yönetmelikte kesin ve net bir bilgi yoktur. Ve bu durumu kapsayan pek çok dava konusu vardır.
  • Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 148. maddesi 4. fıkrası uyarınca, noter onayı zorunludur.

Kısmi Devir nedir?

Kısmi devir, markanın mal ve hizmetlerinin bir bölümünün başkasına aktarılmasıdır. Kısmi devir işlemlerinde, devredilen mal ve hizmet sınıfları açıkça sözleşmede yer almalıdır. Bu konuda iki tarafın da bilgi sahibi olması önemlidir.

Markanın birden fazla sahibi ( iştiraklı marka)varsa marka tescili devri nasıl yapılır?

Her pay sahibi kendi ad ve hesabına devir sözleşmesi yapmak zorundadır. Ve devir işlemi tüm pay sahipleri onay verdiğinde gerçekleşecektir.

Marka Tescili Devri Ne kadar sürer?

Marka tescili devri başvurup işlemler tamamlandıktan sonra yaklaşık 4 ile 6 hafta arasında değişen sürelerde sonuçlanmaktadır.

Marka tescil belgesini nasıl alabiliriz?

Marka tescili devir işlemleri tamamlandığında size marka tescil belgesi gönderilmemektedir. Marka tescil belgesi almak için kuruma başvurup ekstra bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Marka tescil devrinin Türk Patent ve Marka Kurumuna kaydettirilmesi için ne yapılmalıdır?

Markayı devralan kişi, dilekçe, devir sözleşmesinin bir örneği ve devir kayıt ücretinin ödendiğini gösteren belge ile TÜRK PATENT’ e müracaat etmelidir.

Marka tescili devri, çok sayıda davaya konu olacak kadar karışık bir yapıdadır. Bu anlamda alanında uzman bir kadrodan destek almanız, süreci en doğru şekilde yönetmenizi sağlayacaktır.

admin

Recent Posts

Neden Bizimle ile Marka Tescili Yapmalısınız?

Neden bizimle marka tescili yapmalısınız? Çünkü bizimle çalıştığınızda marka tescil başvurusundan itibaren kendinizi asla yalnız…

3 yıl ago

Grafik Tasarım Nedir Neden Gereklidir?

Fikir, düşünce ya da duyguların çevrimiçi ortamlarda aktarılması için, çeşitli programlarla yapılan düzenlemelere grafik tasarım…

3 yıl ago

Web sitesi tasarımı, web sitesi yapımı nedir?

Web tasarım, internet sitesinin görsel açıdan ve içerik anlamında düzenlenip ilgi çekici hale getirilmesidir. İnternet…

3 yıl ago

Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mu?

Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mudur? Sorusunun cevabı evet olmalıdır. Çünkü bu konuda kanun açıktır.…

3 yıl ago

ISO Belgelendirme Nedir Faydaları Nelerdir?

ISO belgeleri, kalitede standardizasyon sağlamak amacıyla düzenlenen belgelerdir. Belgeye sahip olanların aynı kalitede üretim yaptıklarını…

3 yıl ago

Patent Yenileme Nasıl Yapılır

Patent Yenilenmesi için öncelikle patentini aldığınız bir buluşunuzun olması ve onun korunma süresinin bitmesine çok…

3 yıl ago