Marka Tescili Başvurusu
İsim Hakkı Alma

Marka Nedir?

Peki marka nedir? Marka, üretilen bir ürünün diğerlerinden ayırt edilmesini ve hatırlanmasını sağlamak amacıyla verilen isimdir. Bu ismi almak kadar, onun taklitlerinden ve benzerlerinden farkını ortaya koymak da gerekmektedir. İşte marka tescili nedir? sorusunun cevabını bilmenin önemi, bu noktada başlar. Çünkü markanızı tescil ettirmek için adım attığınızda ilerlemeniz gereken bir yol haritanız olacaktır. Ve bu yol haritasını izlemek, uzun vadede bazı yükümlülükler de getirecektir. İşte marka tesciline dair bilinmeyenleri bilmek, uzun vadede kazançlı olacaktır.

Marka Tescili Nedir?

Marka tescili nedir? sorusu sık sık duyduğumuz bir kavram olmasına rağmen, detayları ve incelikleri az bilinmektedir. Marka tescili, markanın korunması ve marka sahibi ile özdeşleşmesi adına yapılan işlemlerin tümüne verilen isimdir. Ve bu anlamda sürdürülebilir bir markaya sahip olmanın da temel koşuludur.

Marka tescili almak neden önemlidir?

Markaların; ayırt edicilik, kaynak gösterme, reklam ve garanti gibi 4 farklı fonksiyonu vardır. Marka tescili aldığınızda tüm bunları da korumuş olursunuz. Ayrıca markanızın sürdürülebilir olması, taklitlerinin çıkmaması, ya da markanız ile ilgili lisans verme, marka devretme ve miras bırakma gibi hakları kazanmanız açısından da marka tescili önemlidir.

Marka Tescili Nasıl Alınır?

Türk Hukukunda markalar, 27 Haziran 1996 tarih ve 22326 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren Mar KHK ile korunmakta olup markaların bu korunmadan yararlanması için marka tescili yaptırması gerekir. Bunu yapmak için de Marka patentini alması gerekmektedir. Marka patenti almak için, hazırlanması gereken bir takım belgeler vardır. Bu belgeler ile bireysel olarak ya da aracı kurumlar vasıtasıyla Türk Patent Enstitüsü kurumuna gidilip marka tescil başvurusu yapılması gerekmektedir.

Bu başvurudan sonra, marka tescil talebi uzmanlar tarafından incelenir ve uzmanlar tescil durumuna göre onay ya da ret cevabı verir.

Bu ilk incelemeden sonra 3 ay boyunca Markalar Bülteni’nde ilan edilir. Bunun amacı gelebilecek itirazları değerlendirmektir. Bu süre boyunca marka patent itiraz başvurusu olmazsa marka onay kararı hazırlanıp marka tescil harcı ödendikten sonra marka tescil edilmiş olur. Eğer ilk cevap ret gelir ise 3 aydan sonra KHK’a itiraz edilebilmektedir.

Yalnız şunu unutmamak gerekir ki marka tescil başvurusu yapmadan önce marka sorgulama yapmanız gerekmektedir.

Marka Tescili Başvurusu Yaparken İstenilen Belgeler

  • TC kimlik fotokopisi
  • Markanın logo ya da işaretli örneği
  • Başvuru ücretinin ödenme dekontu
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi
  • Vekâletname (noter onayı olmasına gerek yoktur.)

Marka Tescil Sorgulaması Nedir?

Marka tescili için gerekli olan ve markanın orijinal olup olmadığını belirlemek için yapılan sorgulamaya marka sorgulama denir. Marka ile ilgili her detayın araştırıldığı bu sorgulama, markanızın patent almasına yönelik ilk atmanız gereken adımdır. Çünkü, patent için başvurulacak marka ile çok fazla benzeyen markaların tescil başvuruları reddedilir. Bu sebeple ilk önce markanızın orijinalliğinden emin olmanız gerekmektedir.

Marka Tescilde Sorgulama Nasıl Yapılır?

Markayla ilgili tüm bilgilerin, markanın verdiği hizmetin detaylarının, logo, resim, amblem gibi markaya dair unsurların hepsinin tek tek incelenmesi gerekir. Ayrıca marka ile ilgili ürün ve hizmetlere ait marka tescil sınıflarını da araştırmanız gerekmektedir. Bunu kendi başınıza yapmanız ya da sadece online marka sorgulama ile doğru bir sonuç almanız bazen mümkün olmamaktadır. Bu yüzden işi uzmanına bırakıp detaylı marka sorgulaması için destek almanız en doğrusu olacaktır. Çünkü marka sorgulama, marka tescili için ilk ve önemli bir basamaktır ve asla alelade yapılmamalıdır.

Online Marka Tescil Sorgulaması sorgulama nasıl yapılır?

  • Türkiye Patent Enstitüsünün internet sitesine girin.
  • Formu doldur.
  • Marka adı sorgulama kısmına marka adınızı yazın ve sorgulayın. Yakın isimler ya da bir isme eklenmiş ekler olmamasına dikkat edin.
  • Logoyu sorgulayın.

Marka Lisansı Nedir?

Marka tescili onaylanmış kişilerin, markalarıyla ilgili haklarını başkalarıyla paylaşmasına marka lisansı denir. Marka tescilinin sağladığı bir takım haklar olduğunu söylemiştik. Marka sahipleri isterse belli bir bedel karşılığında bu hakları başkalarıyla da paylaşabilmektedir. Bu sayede marka sahibi, hem bu ücretten kar sağlarken hem de markasının müşteri potansiyelini artırabilmektedir. Marka lisansını alan kişi de patent işlemleri, reklam, ürünü tanıtma gibi işlemlerle uğraşmadan hazır bir markaya sahip olabilmektedir.

Marka lisansı nasıl alınır?

Marka lisansı almak için, tarafların marka lisans sözleşmesi imzalaması gerekmektedir. Bu sözleşme iki tarafın da isteklerinin yazılı olduğu, iki tarafı da koruyan bir sözleşmedir. Taraflar arasında anlaşmazlık çıktığında ilk başvurulacak kanal, marka lisans sözleşmesidir. Bu sözleşme türüne göre ikiye ayrılmaktadır.

  • İnhisari lisans sözleşmesi
  • inhisari olmayan lisans sözleşmesi