Marka Tescili Yenilemesi Nasıl Yapılır?
Marka tescil yenileme, tescilli markaların, tescil süreleri dolmadan yapmaları gereken işlemdir. Markaların tescille birlikte kazandıkları bir korunma süresi vardır. Bu olağanüstü haller dışında genelde 10 yıldır. Ve bu 10 yıl dolmadan marka tescil yenileme başvurusu yapmayan marka sahipleri, markaya dair haklarını kaybedecektir.
Diyelim ki “x “ isimli bir markanız var. Ve tescil sürenizin dolmasına sadece 6 ay kaldı. Eğer marka tescil yenilemesi yapmazsanız. Markanızın “x “ismini aynı sektördeki bir firma kullanabilir. Ve o firma marka tescili başvurusu yaparsa siz markanızın ismine karşı korunmasız kalırsınız. Eğer siz tescil yenilenmesi için başvurduysanız diğer firmalara karşı avantajlı olursunuz.
Marka Tescil Yenilemesi İçin Yapılması Gerekenler
- Marka tescil süresi olan 10 yılın bitmesine 6 ay kala marka tescil yenileme başvurusu yapılması gerekmektedir. Marka tescil yenileme işlemi, tüm patent işlemlerinde olduğu gibi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerçekleştirilmektedir.
- Başvurudan sonra tescil yenileme ücretinin ödenip dekontunun alınması zorunludur.
- Bu 6 aylık sürede marka tescil yenilemesi yapmayan markalar, haklarını sadece dava ile geri alabilir.
- Ancak dava konusu olduğu halde marka yenilemesi hakkını kazanamayan firmalar da vardır. Bu yüzden marka tescil ve marka tescil yenileme işlemlerinde, işinde profesyonel bir ekipten destek almak en doğru karar olacaktır.
Kısmi Marka Yenileme ne demektir?
Kısmi marka yenileme, marka sınıfları seçimini daraltarak yapılan yenilemedir. Mesela markanızı tescil ettirirken 3 sınıfta korunma talep ettiniz. Ama sınıflardan biri ile ilginiz kalmadı. Bu yüzden marka tescil yenilenme işleminde bu sınıfı çıkartarak kısmi marka yenilenmesi yaptırabilirsiniz.
Kimler Marka Yenileyebilir?
Marka yenileme işlemleri, marka sahibi ya da marka sahibinin vekalet verdiği kişi tarafından yukarıdaki basamaklar takip edilerek yaptırılabilmektedir. Eğer marka tescili yenileme işlemleriyle uğraşmak istemiyor ve bu konuda daha profesyonel adımlar atmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Marka Tescili Yenilerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Marka tescil yenileme işleminde dikkat edilmesi gereken ilk konu yenileme süresinin kaçırılmaması gerektiğidir. 10 yıl dolmasına 6 ay kala marka tescil yenileme başvurusu yapılmalıdır. Ve her 10 yılda bu yenileme tekrarlanmalıdır.
Marka tescil yenileme başvurusu sadece marka sahibi tarafından ya da onun yetkilendirdiği kişi tarafından yapılabilir.
Ücretin ödenmesi konusunda seçilecek yöntem belirlenmelidir.
Marka Tescil Yenileme İşlemlerinde Ödeme Yöntemleri
Marka tescil yenileme işlemi ücretinin ödenmesi, marka tescil yenileme işleminin hangi aşamasında bulunulduğuna göre değişmektedir.
1) Normal marka tescil yenileme ücreti: Marka tescilinin bitimine 6 ay kala başlayan ve son koruma gününe kadar süren marka tescil yenileme ücreti ödeme şeklidir. 2) Cezalı marka yenileme ücreti: Marka tescil yenileme süresi geçen markalar için tescil ücreti ödeme şeklidir. Tescil yenileme süresi geçen markalar için ikinci bir şans olan bu yöntem, koruma süresinin bitiminden itibaren 6 aylık süre içinde yapılmaktadır. Markalar bu sürede tescil yenileme ücretini ödeyerek yenileme başvurusu yapabilirler. Bu ücret, diğerine göre daha yüksektir.Marka tescil yenileme işlem ücretleri için bizimle iletişime geçebilir ya da Türk Patent ve Marka Kurumu’nun resmi web sitesine girebilirsiniz.
Markamın Tescil yenileme süresi geçti. Ne yapabilirim?
Eğer marka tescil yenileme için gerekli süre olan son 6 ayı kaçırdıysanız ek bir ücret ödeyerek 10. Yılın dolduğu günden itibaren 6 ay içinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na marka tescil yenilenmesi için başvurabilirsiniz.
Marka Tescil Yenileme için ikinci 6 ayı da kaçırırsak ne olur?
Bu durumdaki markalar hükümsüz sayılır. Yani artık koruma haklarından yararlanamaz. Böyle olumsuz durumlarla karşılaşmamak için, bizi arayın ve marka tescil işlem sürelerinizi sizin yerinize biz takip edelim.