Patent tescili nedir? sorusundan önce patent nedir? sorusuna cevap bulmak daha yerinde olacaktır. Bir ürünün ya da buluşun çeşitli amaçlarla korunmasını sağlayan yapıya patent denir. Buluş, bir problemi çözmek için yapılan yeni çalışma ve fikirlerdir. Sahibine buluşla alakalı yayma, satma, çoğaltma, bir benzerini üretme gibi konularda ayrıcalıklar tanıyan patent, bir çeşit fikri korunmadır. Patent tescili ise bu korunmanın sağlanabilmesi için yapılan işlemlerdir. Bu işlemler ve patent tescilinin önemi hakkında yazılan bu makalede, patent tescili hakkında bilinmeyenler konusuna değineceğiz.
Yeni bir şey bulduğumuzda ya da bir icat ettiğimizde isteriz ki sadece bizim olsun. Onun maddi manevi tüm kazanımlarını biz elde edelim. Ama patent tescili yaptırmadığımızda, o buluşun ya da fikrin bizim olduğuna dair hiçbir ispatımız olmaz ve bu konuda hak iddia edemeyiz. Dolayısıyla sahip olduğumuz fikir ve buluşların korunmasını istiyorsak patent tescili nedir? sorusuna cevap bulmalı ve bu cevaba göre ilerlemeliyiz.
Patent tescili için yapılacak işlemlerin başında Türk Patent ve Marka Kurumu’na müracaat etmek gelmektedir. Buraya başvuru yaptığınızda bir takım belgeleri tamamlamalı ve inceleme sürecini başlatmalısınız. Patent tescili başvurusu akademik ve hukuki bilgi istediği için bu konuda çalışan firmalardan destek almanız hem sürecin doğru yönetilmesini hem de işlemlerin hızlanmasını sağlayacaktır.
Önce araştırma raporunun yayınlanıp sonrasında incelemelerin yapıldığı patent çeşididir. İncelemeler, buluşun yeni ve farklı olup olmadığı, sanayiye uygulanabilir olup olmadığı, patent almak için gerekli standartların sağlanıp sağlanmadığı konusunda yapılmaktadır.
Buluşa itiraz edilebildiği için inceleme 6 aylık itiraz süresi dolduktan sonra yapılır. Ve bu patent çeşidi, sahibine 20 korunma sağlar.
Buluş sahipleri, 551 KHK madde 60 gereğince incelemesiz patent başvurusunda bulunabilmektedir. Buluş sahibi başvurusunu yapar. Başvuru, araştırma raporu ile birlikte Resmi Patent Bülteni’nde yayınlanır. Yayından sonra 6 ay itiraz süreci vardır. İtiraz olursa buluş sahibi üç ay içinde karşı görüşünü bildirir. Süre sona erince TPE araştırma raporunu ya da üçüncü kişilerin görüşlerini dikkate almadan incelemesiz patent kararını verir. İncelemesiz patent alabilmek için araştırma raporundan araştırılmadığı belirtilen istemlerin çıkarılması ya da istemlerin araştırmasının yapıldığını belirten kapsamda düzenlenmesi gerekmektedir. İncelemesiz patent, yedi yıllık bir koruma sağlamaktadır.
Basit buluşlar için kullanılan patent çeşididir. Araştırma ve inceleme yapılmadan, başvurudan sonraki 18 ay içinde resmi patent bülteninde buluş yayınlanır. Bu süre içinde itirazlar olabilir. İtiraz süresi dolduğunda “faydalı model belgesi” verilir ve bu belge 10 yıl koruma hakkı sağlar. Bu konuda detaylı bilgi için Faydalı model nedir? makalemizi okuyabilirsiniz.
A4 kâğıdına, ayrıntılı bir şekilde, açık ve anlaşılır cümlelerle yazılmalıdır. Tarifname belgesinde buluş hakkında gerekli bilgiler ve detaylar muhakkak yer almalıdır. Bu belge, buluşunuzun tanıtılması için önemlidir. Bu yüzden de buluşun farkını ortaya koymalı ve önemine değinilmelidir. Ne kadar ayrıntılı ve açık olunursa buluşun niteliği o denli ortaya konabilecektir.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları, bilgisayar yazılımları, edebiyat ve sanat eserleri, bilimsel eserler, cerrahi ve tedavi yöntemleri, ahlaka aykırı buluşlar, estetik nitelik taşımayan ürünler, ekonomik ve mali konular, şans oyunları, planlar, oyunlar, bitki ve hayvan yetiştirilmesi usulleri, var olan bilginin sunulması ile ilgili yöntemler.
Patent ücretleri ile ilgili yetkili kurum, Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Bu yüzden patent ücretleri 2022 hakkında kurumun sitesini ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçip patent ile ilgili her türlü sorunuza cevap bulabilirsiniz.