Patent Koruma Süresi ve Harç Ödemeleri
Patent Koruma Süresi ve Harç Ödemeleri konusu sürekli soru aldığımız bir konu. Patent almak isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında yer alan bu konular, bazı durumlarda kafa karışıklığına neden olabilmektedir. Patent, bir buluşu olanların buluşlarını korumak için aldıkları bir önlemdir. Ve bu önlem için Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvurusu yapmalı ve süreci başlatmalısınız. Bu süreç tamamen kanunda yer alan maddelere göre ilerleyen bir süreçtir. Ve bu sürecin doğru ilerlemesi Patent başvurusunun olumlu sonuçlanması açısından gereklidir. Bu yüzden de bu makalede sürecin parçası olan Patent Koruma Süresi ve Harç Ödemeleri, konusunu derinlemesine inceleyeceğiz.
Patent Tescili Koruma Süresi Nedir?
Patent tescili koruma süresi, patent sahibinin buluşuna dair edindiği koruma hakların süresi anlamına gelmektedir. Bu süre zarfında patent sahibi, buluşunun üretilmesi, satılması, kullanılması, ithal edilmesi, patent konusu usulün kullanılmasını ve Patentin kullanılmasının başkalarına teklif edilmesini engelleyebilir. Patent koruma süresi patent şekline bağlı olarak değişiklik göstermekte olup patent başvurusu yapıldığı gün başlamaktadır.
Patent Tescili Koruma Süresi Ne kadardır?
Patent tescili koruma süresi, patent başvurusu yapıldığı tarihten itibaren İncelemeli patentlerde 20 yıl, incelemesiz patentlerde 7 yıl ve Faydalı modelde 10 yıldır.
Patent Tescili Yıllık Harç Ödemesi
Patent tescilinin devamlılığını sağlamak için, patentin alındığı ikinci yılın sona erdiği tarihte, üçüncü yıldan başlamak üzere her yıl vadesinde peşinen ödeme yapılması gerekmektedir. Bu ödemelerin yapılmaması durumunda patent ile sağlanan koruma haklarını kaybetme riski doğmaktadır. Patent tescili için gerekli olan yıllık harç ödemesinin yapılmasının yanında belirlenen sürelerde yapılması da gerekmektedir. Bu anlamda zaman takibi çok önemli bir hal almaktadır. Bu yüzden patent tescili yıllık harç ödemesinin düzenli takibi konusunda uzman bir destek almanız gerekebilmektedir.
Patent Yıllık Harç Ödemesinde Ücretler Ne kadardır?
Patent tescil harç ücretleri her yıl değişmekte olup bu değişiklikler Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından, her yıl Ocak ayı başında resmi gazetede yayımlanmaktadır. Patent başvurusu yapıldığı zaman verdiğiniz ücret her yıl artmakta ve bu artışlar patentin ne zaman alındığına göre belirlenmektedir.
Patent Yıllık Harç Ödemesi Süreleri
Patent yıllık harç ödemeleri, resmi gazetede yayınlandıktan sonra düzenli olarak her sene yapılmaktadır. Eğer gecikme yaşandıysa ek ücret ödenerek 6 ay içinde ödeme imkanına sahip olabilirsiniz. Bu süreyi de geçirirseniz artık patent tescil hakkını kaybedersiniz.
Bu durumun istisnası, mücbir sebeplerin varlığıdır. Bu durumlarda da ek ücretle patent yıllık harç ödemesi yapılabilmektedir. Patent yıllık harç ödemesinin takibi, tarafımızca yapılmakta olup bunun için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Patent yıllık harç ödemesi nasıl yapılır?
Patent yıllık harç ödemeleri, Türk Marka ve Patent Kurumu çevrimiçi hizmetler bölümünden mobil veya elektronik imza ile de ödenebilmektedir. Ödeme günü geciktirildiğinde aynı modüle “%25 Ek Ücret” sütunu tıklanarak devam edilir.
Patent Telafi Ücreti Nedir?
Patent ücretini ödemediniz, ikinci hakkı da kaybettiniz bu durumda Patent hakkınız sona erecektir. Bu konuda tarafınıza bildirim gelecektir. Bildirimin geldiği tarihinden itibaren iki ay içinde size gelen bildirimde yer alan telafi ücretinin ödenmesi halinde patent hakkı, yeniden geçerli olur ve bültende yayımlanır. Bu patent hakkı ücretin ödendiği tarih itibariyle geçerli olacaktır.
Bunun olabilmesi için, bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde Talep formu ve Telafi ücretinin ödendiğini gösterir belgenin Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulması gerekmektedir.
Patent Koruma Süresi ve Harç Ödemeleri konusunda hata yapmak istemiyorsanız bizimle iletişime geçmeniz yararınıza olacaktır.