Patent Yenilenmesi için öncelikle patentini aldığınız bir buluşunuzun olması ve onun korunma süresinin bitmesine çok az kalması gerekmektedir. Patent ile korunan haklarınızın devamlılığı için patent yenilenmesi çok önemlidir. Bu konuda zaman çizelgesine uyarak ve gerekli şartları yerine getirerek patent yenileme başvurusu yapmanız gerekmektedir.
Buluşun sizden başka kişiler tarafından izinsiz kullanılmasını, geliştirilmesini, satılmasını ya da üzerinde herhangi bir işlem yapılmasını engelleyen belgeye patent denir. Patent tescili sayesinde buluşunuzun tüm haklarını üzerinize alabilir ve onu hak gasplarından koruyabilirsiniz.
Patent alabilmeniz için öncelikle buluşunuzun şu 3 kriteri yerine getirmesi gerekmektedir. Bunlar buluşun daha önce bilinmiyor olması yani yeni olması, buluşun sanayiye uygulanabilir olması ve buluşun bir uzman tarafından değerlendirildiğinde kolayca bulunamayacak olması yani buluş basamağına sahip olmasıdır. Eğer bu 3 şartı taşıyan bir buluşunuz varsa onu derhal korumaya almak için patent başvurusu yapmalısınız.
Patent için gerekli şartları taşıyan buluşun sahibinin ya da yetki verdiği kişinin, başvuru formunu doldurup, patent başvuru ücretini ödeyerek gerekli belgeleri teslim etmesiyle patent başvuru işlemi yapılmış olur. Bundan sonraki süreç, Türk Patent ve Marka Kurumunun şekli incelemesi, araştırma talebi, araştırma raporunun hazırlanması, patentin yayımlanması, yayımı itiraza açması ve karar aşamasıyla (patent vermesi ya da vermemesiyle) devam eder. Bu konuda detaylı bilgi için patent sorgulama ve başvurusu nasıl yapılır? adlı makalemizi muhakkak okumalısınız.
Patent tescili ile buluşunuz, başvuru tarihinden itibaren 20 yıl boyunca korunmaktadır. Peki bu 20 yıl boyunca patent size ne gibi haklar verir? Bunlar:
Patenti alınan buluşun ya da buluştan elde edilen ürünün herhangi bir şekilde üretilip bundan kar amaçlanması durumunda patent sahibi buna müdahale edebilir. Satışı durdurup ürünü toplatmak gibi haklara sahip olur.
Aynı zamanda 3. Kişiler bu ürünü kullanmak ve satmak üzere başkalarına teklifte de bulunamaz. Patent sahibi bunu engelleme hakkına da sahip olur.
Aşağıdaki durumlarda Patent hükümsüz sayılıp, buluşun korunması sağlanamaz.
Patent sahibinin haklarından vazgeçmesi durumunda, ücretlerin belirlenen sürelerde ödenmemesi halinde ve koruma süresi dolup patent yenileme yapılmadığı durumlarda patent hakkı sona erer.
Patent başvurusu yapıldıktan iki yıl sonra başlamak suretiyle ve patentin koruma süresi boyunca, her yıl patent yıllık ücreti ödenmesi gerekmektedir. Bu patentin sürekliliği için gerekli bir ödemedir. Vadesinde ödenmediğinde bu ücret vade farkı ödenerek 6 ay daha ödenebilmekte ama bu süre de geçtiğinde patent hükümsüz sayılmaktadır. Patent korumasının 20 yıl boyunca devamlılığı için bu ücretlerin ödenmesi zorunludur.
20 yılın sonunda hala patent hakkının devamını istiyorsanız patent yenilemesi yaptırmalısınız. Bunun için patentini aldığınız buluşu geliştirmiş olmalı ve sadece o kısma paten almalısınız. Çünkü patent süresi dolduğunda buluşlar artık topluma mal olmuş sayılır. Tekrar korunma için buluşun yeniliklerle geliştirilmesi gerekmektedir.
Ne yazık ki aynı buluşa 2. kez patent verilememektedir. Patent yenilemesi için, buluşun geliştirilip başvuru sürecinin tekrardan başlatılması gerekmektedir.
Tüm patent işlemleri için, alanında uzman bir ekiple çalışan firmamızdan destek alabilirsiniz. Patent başvuru ve patent yenileme işlemleri için bizi arayın.
Neden bizimle marka tescili yapmalısınız? Çünkü bizimle çalıştığınızda marka tescil başvurusundan itibaren kendinizi asla yalnız…
Fikir, düşünce ya da duyguların çevrimiçi ortamlarda aktarılması için, çeşitli programlarla yapılan düzenlemelere grafik tasarım…
Web tasarım, internet sitesinin görsel açıdan ve içerik anlamında düzenlenip ilgi çekici hale getirilmesidir. İnternet…
Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mudur? Sorusunun cevabı evet olmalıdır. Çünkü bu konuda kanun açıktır.…
ISO belgeleri, kalitede standardizasyon sağlamak amacıyla düzenlenen belgelerdir. Belgeye sahip olanların aynı kalitede üretim yaptıklarını…
Faydalı model ve patent arasındaki farklar, bize buluşumuzun hangisiyle tescil ettirmemiz gerektiği konusunda yol gösterecektir.…