Tescilli markayı izinsiz kullanmak, marka hakkına yapılan bir tecavüzdür. Bu konu, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 29. ve 30. Maddeleriyle düzenlenmiş ve herhangi bir kafa karışıklığına neden olmaksızın açıklanmıştır.
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 29. Maddesine göre marka hakkına tecavüz olarak sayılan hareketler şunlardır:
Marka koruması tescil yoluyla elde edilir ve bundan doğan haklar marka sahibine aittir. Marka sahibi, izni olmadan yapılan şu hareketleri önleme hakkına sahiptir:
Marka tescilinin yayım tarihi ile artık marka sahibi bu haklara sahip olmuş olur.
Marka başvurusu Marka Bülteninde yayımlandıktan sonra gerçekleşen tecavüzlerde, marka sahibi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Ama mahkemenin karar vermesi, tescil yayımlandıktan sonra olur.
Ceza davası açılabilir. Buna göre tecavüz eden taraf 1 yıldan 4 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır. Maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Bu durumda tecavüzün şekline göre farklı kriterlere göre değerlendirme yapılır.
Marka sahibi, üçüncü kişiler tarafından dürüstçe ve ticari hayatın olağan akışı içinde, markasının şu şekillerde kullanılmasını engelleyemez:
Marka sahibi talep ettiğinde bu durumdaki bir yayımcı, şunları yapmak zorundadır:
Neden bizimle marka tescili yapmalısınız? Çünkü bizimle çalıştığınızda marka tescil başvurusundan itibaren kendinizi asla yalnız…
Fikir, düşünce ya da duyguların çevrimiçi ortamlarda aktarılması için, çeşitli programlarla yapılan düzenlemelere grafik tasarım…
Web tasarım, internet sitesinin görsel açıdan ve içerik anlamında düzenlenip ilgi çekici hale getirilmesidir. İnternet…
Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mudur? Sorusunun cevabı evet olmalıdır. Çünkü bu konuda kanun açıktır.…
ISO belgeleri, kalitede standardizasyon sağlamak amacıyla düzenlenen belgelerdir. Belgeye sahip olanların aynı kalitede üretim yaptıklarını…
Patent Yenilenmesi için öncelikle patentini aldığınız bir buluşunuzun olması ve onun korunma süresinin bitmesine çok…