Categories: Patent Tescili

Faydalı Model ve Patent Arasındaki Farklar

Faydalı model ve patent arasındaki farklar, bize buluşumuzun hangisiyle tescil ettirmemiz gerektiği konusunda yol gösterecektir. Her ikisi de bir buluş koruma yöntemi olan faydalı model ve tescil arasında hem içerik hem de yöntem açısından farklar vardır. Bunları daha net görebilmek için öncelikle faydalı model ve patent nedir sorusuna cevap bulmak gerekmektedir.

Faydalı Model ve Patent Nedir?

Buluşların sahibine bir takım haklar kazandırdığı buluş tescilleri anlamına gelen patent ve faydalı model, temelde aynı amaca hizmet eden ama aralarında bazı farklar bulunan tescil çeşitleridir. Patent, yeni olan, sanayiye uygulanabilir olan ve buluş basamağına sahip olan buluşları ve sahibinin buluş üzerindeki haklarını korumaya yönelik tescil türüdür. Faydalı model ise yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların korunması için gerekli olan sınai mülkiyet hakkıdır.

Faydalı Model İle Patent Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Hem patentte hem de faydalı modelde buluşun yeni olması gerekmektedir. Yani dünyanın herhangi bir yerinde düşünülüp denenmemiş olması gerekmektedir.
  • Sanayiye uygulanabilirlik şartı hem patent için hem de faydalı model için geçerlidir. Yani buluşunuzun korunması için, onun sanayiye uygulanabilir olması gerekmektedir. Yoksa korunma talebiniz boşuna bir çaba olmaktadır. Yani sadece kağıt üzerinde kalmamalı, pratikte de uygulanabilmelidir.
  • Buluş basamağı, buluşun hitap ettiği bilim ve teknik alanında uzman bir kişi tarafından kolayca açıklanamaması demektir. Yani uzman kişi için de bu yeni ve düşünülmemiş olmalıdır. Patent alabilme şartları arasında buluş basamağı şartı bulunurken faydalı modelde böyle bir şart aranmamaktadır.
  • Usuller ve bu usuller sonucu elde edilecek ürünler kısmı patent başvurusunda olması gerekirken faydalı model başvurularında buna gerek yoktur.
  • Buluş adına koruma talebi başvurusu yapmak için bir takım işlemler yapılması gerekmektedir. Bu süreç faydalı model ile patent arasında sadece 2 yönde farklılaşmaktadır. Yani başvuru sürecindeki araştırma ve inceleme kısmı patentte bulunurken, faydalı modelde bu kısımlar es geçilmektedir.
  • Hem faydalı model hem de patent başvuru sürecinde başvurular, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun resmi sitesinde yayınlanmaktadır.
  • İncelemeli Patentlerde korunma süresi 20 yılken faydalı modelde bu süre, 10 yıldır.

İşlem Süreçleri Açısından Patent ve Faydalı Model arasındaki Farklar

    • Tarifnamenin hazırlanıp başvuru yapılması her iki patent türünde de 1 haftadır.
    • TPE tarafından yapılan şekli inceleme hem faydalı modelde hem de patentte 1-3 ay sürmektedir.

>

  • Tarifnamenin araştırılma kuruluna gönderilmesi Patent başvuruları için zorunluyken ve bu süre 12-15 ay arasında değişirken faydalı model için bu geçerli değildir.
  • Faydalı modelde yayın süresi 3 ayken patentte araştırma raporunun yayınlanması 6 ay sürmektedir.
  • Patent de belge gelme süresi 18-36 ay arasındayken Faydalı modelde 12-18 ay arasındadır.
  • Faydalı model hem zaman açısından hem de maddi açıdan daha kolay bir yöntemdir.

Korunmadan Yararlanacak kişiler Açısından Faydalı Model ve Patent

Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan ya da burada ticari faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler, hem faydalı modele hem de patente başvuru yapma hakkına sahiptirler.

Patent verilmeyen bir buluş, faydalı modelden yararlanabilir mi?

Hayır yararlanamaz. Hem patentte hem de faydalı modelde buluş sayılmayacak konular benzerdir. Aralarındaki temel fark, faydalı modelde buluş basamağı şartının aranmamasıdır. Ama onun dışında; keşiflere, bilimsel teorilere, matematik metotlarına, oyun faaliyetleriyle ilgili plan, usul ve kurallara, edebiyat ve sanat eserlerine ve bilgisayar yazılımlarına her iki koruma da verilememektedir./p>

Faydalı model ve patent arasındaki farkları bilmek ve süreci bu şekilde yönetmek buluşunuz açısından en doğru seçimi yapmanızı sağlayacaktır. Bu anlamda bizlere ulaşıp profesyonel destek almak, seçim yapmanızı kolaylaştıracaktır.

admin

Recent Posts

Neden Bizimle ile Marka Tescili Yapmalısınız?

Neden bizimle marka tescili yapmalısınız? Çünkü bizimle çalıştığınızda marka tescil başvurusundan itibaren kendinizi asla yalnız…

3 yıl ago

Grafik Tasarım Nedir Neden Gereklidir?

Fikir, düşünce ya da duyguların çevrimiçi ortamlarda aktarılması için, çeşitli programlarla yapılan düzenlemelere grafik tasarım…

3 yıl ago

Web sitesi tasarımı, web sitesi yapımı nedir?

Web tasarım, internet sitesinin görsel açıdan ve içerik anlamında düzenlenip ilgi çekici hale getirilmesidir. İnternet…

3 yıl ago

Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mu?

Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mudur? Sorusunun cevabı evet olmalıdır. Çünkü bu konuda kanun açıktır.…

3 yıl ago

ISO Belgelendirme Nedir Faydaları Nelerdir?

ISO belgeleri, kalitede standardizasyon sağlamak amacıyla düzenlenen belgelerdir. Belgeye sahip olanların aynı kalitede üretim yaptıklarını…

3 yıl ago

Patent Yenileme Nasıl Yapılır

Patent Yenilenmesi için öncelikle patentini aldığınız bir buluşunuzun olması ve onun korunma süresinin bitmesine çok…

3 yıl ago