Tasarım Tescili Koruma Süreci ve Harç Ödemeleri
Tasarımın koruma süresi ve harç ödemeleri, tasarım tescil sürecinde bilmeniz gereken noktalardır. Tasarım başvurusu yapanlar, tasarımlarının hangi süreler içinde korunacağını ve bunun için gerekli olan harç ödemelerinin ne olacağını başta bilirlerse ona göre bir proje bütçesi ayırabilirler. Bu anlamda bu konuyu tasarım tescil başvurusu öncesi araştırmanız gerekmektedir.
Tasarım Koruma Süresi
Madde 69’a göre tasarımların tescilli ve tescilsiz olmasına göre koruma süreleri değişmektedir. Tescilli tasarımlar için bu süre başvuru tarihinden itibaren beş yılken; tescilsiz tasarımlarda, koruma talep edilen tasarımın kamuya ilk sunulduğu tarihten itibaren üç yıldır. İkisinde de beşer yıllık dönemler hâlinde yenilenmek suretiyle toplam yirmi beş yıla kadar uzatılma imkanı vardır.
Tasarım Yenileme
Tescilsiz tasarımların koruma süresi, tasarım sahibinin, Türk Patent ve Marka Kurumu’na yenileme ücretini ödeyip başvurusu yapmasıyla yenilenir. Tescilsiz tasarımlarda yenileme talebi, koruma süresinin sona erdiği tarihten önceki altı ay içinde yapılmalı ve ücret ödenip dekont, kuruma teslim edilmelidir. Bu süre zarfında işlem yapılmazsa ek ücret şartıyla altı aylık süre daha verilebilir.
Tasarım tescili yenilemesi, önceki koruma süresinin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren koruma sağlar. Tasarım tescili yenileme talebinden sonra yenileme, sicile kaydedilip bültende yayınlanır.
Eğer herhangi bir yenileme başvurusu yapılmadıysa tasarımlara ilişkin koruma ilk tescilin süresinin dolduğu gün biter.
Tasarım yenileme başvuru ücretleri şöyledir:
- Yenileme Başvuru Ücreti (Tek Tasarım İçin): 820 TL
- Yenileme Başvuru Ücreti (İlave her bir tasarım İçin): 110TL
- 6 Ay Süre Uzatımı ile Yenileme Başvuru Ücreti(Her tasarım için ayrı olarak): 1.570 TL
- 6 aya ek 2. 6 ay Süre Uzatımı ile Yenileme Başvuru Ücreti (İlave Her Bir Tasarım İçin): 200TL
Tasarım Tescili Harç Ödemeleri
Tasarım tescili başvurusunda ve ilerleyen süreçlerinde bir takım harç ödemeleri olacaktır. Bu ücretler her sene ocak ayında resmi gazetede yayınlanan ve hizmet şekline göre değişen bir özellik gösterirler.
2022 yılı tasarım tescili işlem ücretleri şöyledir:
- Tasarım Tescil Başvuru Ücreti: 270 TL
- İlave Her Tasarım İçin Tasarım Tescil Başvuru Ücreti: 120 TL
- Yayım Ücreti (8 x 8 cm. alan bazında): 60 TL
- Yayım Erteleme Talebi Ücreti (Her tasarım için ayrı ödenir): 60 TL
- Devir İşlemi Kayıt Ücreti: 905 TL
- Lisans Kayıt ve Lisans Yenileme Ücreti: 1290 TL
- Miras Yoluyla İntikal İşlemi Kayıt Ücreti: 905 TL
- Rehin İşlemleri Kayıt ve Yayım Ücreti: 905 TL
- Birleşme, Bölünme veya Ayni Sermaye Koyma Borcu Gibi Yapısal Değişikliklere İlişkin İşlem Ücreti: 930 TL
- Rüçhan Hakkı Kayıt Ücreti: 420 TL
- Tescil Belgesi Sureti veya Sicil Sureti Düzenleme Ücreti: 360 TL
- Rüçhan Hakkı Belgesi Düzenleme Ücreti: 400 TL
Tasarım Koruma süreci ve harç ödemeleri, tasarımınız için tasarım tescili başvurusu ile ödenmeye başlayan ve ödeme zamanının önemli olduğu harçlardır. Ödemeler yapıldıktan sonra dekontun muhakkak Türk Patent ve Marka kurumuna teslim edilmesi gerekmektedir. Verilen zamanda yapılmayan ödemeler için ceza ücretiyle yeni bir hak kazanılsa da bu her ödeme için geçerli değildir. Bu yüzden tasarım harç ödemeleri konusunda ve ödeme takviminde hassas olmanız gerekmektedir.
Eğer iş yoğunluğunuzdan tasarım tescili harç ödeme işlemlerinde sorun yaşıyorsanız bırakın sizin yerinize biz yapalım. Tasarım tescili, tasarım tescili yenileme, devir ve intikal gibi tüm ödemeleriniz için profesyonel bir hizmet almanız olası aksiliklerin önüne geçecektir.