İhracatta marka tescilinin önemi, Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) 1995 yılında “Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Hakları Anlaşmasını (TRIPS)” onaylanması ile görünür hale gelmiştir. Marka tescili, patent ve faydalı model gibi sınaî mülkiyet haklarının, ekonomik göstergeler üzerine olumlu etkisi olduğuna dair pek çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar göstermiştir ki tescilli ürünler, kişiye özel olduğu için sahibine daha fazla fiyat ve pazar avantajı sağlamaktadır. Bu da ihracatta marka tescilinin önemini artırmaktadır.
Marka tescili, markaların olumsuz durumlara karşı korunması için, marka sahibinin bazı haklara sahip olması demektir. Marka tescili ile sahip olunan haklar arasında;
TURQUALITY, ülkemizin ihracat potansiyeli olan firmaların, üretim, pazarlama, satış ve satış sonrası olmak üzere bütün süreçleriyle alakalı olarak ulusal pazarlarda kendi markalarıyla güçlü olabilmeleri ve Türk malı imajının oluşturulmasının sağlanması amacıyla oluşturulmuş devlet destekli bir markalaşma programıdır. Bu markalaşma programının temel amacı tescilli markaların ihracattaki gücünü artırmaktır.
Yurt dışı marka tescili, her ülke ofisine tek tek yapılabileceği gibi, Madrid Sistemi de kullanılabilir. Bu yöntemde tek bir başvuru ile Madrid Protokolü’ne üye 103 ülkede patent başvurusu toplu olarak yapılabilmektedir. Tek bir dil ve tek bir ücretle bu imkanı tanıyan Madrid Protokolü ile tescil başvurusu yapabilmek için Türkiye’de tescilli bir markanın veya bir marka başvurusunun olması gerekmektedir. Topluluk markası için de aynı avantaj söz konusudur.
Marka, firmalar için en önemli şeydir. Markaların iyi bir yere gelmesi, tanınırlığının artması ve marka değerinin oluşması, marka sahiplerinin temel amacıdır. Bu amaca ulaştıklarında da geriye markanın herhangi bir şekilde tecavüze uğramasını engellemek kalmaktadır. Markaya yapılacak tecavüzleri durdurabilmenin en iyi yolu da marka tescilidir. Marka tescili, markayı sadece tescil yaptığı ülkede koruyabilir. Bu yüzden de ihracat yapmak isteyenlerin ihracat yaptıkları ülkede de tescil yaptırmaları gerekmektedir.
Yani bir marka, öncelikle faaliyet gösterilen ülkede daha sonrada ihracat yapılan ülke ya da ülkelerde tescil ettirilmelidir. Çünkü Firmalar, markalarını sadece tescil ettirmek yoluyla kayıplardan koruyabilirler. Küreselleşen dünyada ticaret alanında mal, hizmet ya da teknolojinin serbest dolaşımı hem fikri mülkiyetin hem de sınai mülkiyet haklarının korunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu hakların korunmadığı ülkelerle iş yapmak uluslararası piyasada istenmeyen bir durumdur.
İhracatta tescilli markalarla çalışmak oldukça önemlidir. Tescilsiz markalar, marka sahibini ve markayı zarara uğratabilir. Hatta öyle ki ihracatın karşı tarafı da tescilsiz marka ile çalışmak istemeyebilir. Bu anlamda ihracatta tescilli markalarla çalışmanın pek çok avantajı vardır. Bunlar;
İhracatta marka tescili önemi konusu, tüm ihracatçıların dikkat etmesi gereken bir konudur. Bu konuda biz özellikle ihracatçıların tescilsiz marka ile yola çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü tescilsiz markalar hem ulusal çapta hem de uluslararası arenada risk barındırır. Bu anlamda destek talep ettiğinizde her zaman yanınızda olacağız.
Neden bizimle marka tescili yapmalısınız? Çünkü bizimle çalıştığınızda marka tescil başvurusundan itibaren kendinizi asla yalnız…
Fikir, düşünce ya da duyguların çevrimiçi ortamlarda aktarılması için, çeşitli programlarla yapılan düzenlemelere grafik tasarım…
Web tasarım, internet sitesinin görsel açıdan ve içerik anlamında düzenlenip ilgi çekici hale getirilmesidir. İnternet…
Sermaye Şirketlerine Web Sitesi Zorunlu mudur? Sorusunun cevabı evet olmalıdır. Çünkü bu konuda kanun açıktır.…
ISO belgeleri, kalitede standardizasyon sağlamak amacıyla düzenlenen belgelerdir. Belgeye sahip olanların aynı kalitede üretim yaptıklarını…
Patent Yenilenmesi için öncelikle patentini aldığınız bir buluşunuzun olması ve onun korunma süresinin bitmesine çok…