Tasarım Tescili
Araştırma Nedir?

Tasarım araştırma, tasarım tescili öncesi yapılması gereken bir işlemdir. Sizin tasarımınızla aynı ya da bire bir benzer tasarım tescillerini ya da tasarım tescil başvurularını görmek adına yapılan tasarım araştırması, tescil işlemlerinde çıkabilecek pürüzlerin önüne geçmek için gerekli hatta zorunlu bir uygulamadır.

Tasarım Araştırmanın Amacı Nedir?

Tasarım araştırmasının amacı, Türkiye’de ya da dünyada tescil yaptırmak istediğiniz tasarımınızla aynı olan ya da ayırt edilemeyecek kadar benzer olan tescilleri ve tescil başvurularını bulmaktır. Bu sayede tasarım tescili işlemlerindeki uzun yolu yürümek zorunda kalmaz emek tasarrufu sağlarsınız. Aynı zamanda bu durum boşa masraf yapmanızın da önüne geçecektir. Tasarım tescili araştırmasının amacı, tamamen sizin zamanınızı, emeğinizi ve paranızı korumaktır. Tasarım araştırma sayesinde ileride karşılaşabileceğiniz sorunların erken zamanda önüne geçmiş olursunuz. Tasarım tescil başvurularında yenilik incelemesi kısmını ilgilendiren bu araştırma, sizin tasarım tescil başvurusunda sıkıntı yaşamanızın da önüne geçecektir.

Tasarım Araştırma Nasıl Yapılır?

Tasarım araştırma için online ücretli ya da ücretsiz veri tabanları bulunmakta olup bunlardan ilki Türk Patent ve Marka Kurumu’nun resmi sitesidir. Bu sitede, tasarım tescili başvurularını geriye dönük olarak görebilirsiniz. Bunun için başka pek çok daha site olsa da bu sitelerden yararlanmak ciddi bir zaman ve emek gerektirmektedir.

Anahtar kelimelerinizi belirleyip tek tek tüm tasarım tescil başvurularına bakmanız gerekmektedir. Sadece Türkiye içinde de değil bunun tüm dünya başvuru sistemlerinde incelenmesi gerekmektedir. Tasarım araştırma konusu başlı başına bir profesyonellik isteyen bir konudur. Bu anlamda işi uzmanlarına bırakmak ve bu sektörde faaliyet gösteren firmalardan destek almak en doğru yaklaşım olacaktır.

Özellikle yabancı sitelerdeki yabancı dil sorunu da düşünüldüğünde tasarım araştırma konusunu profesyonellere bırakmakta yarar olacaktır.

Böylelikle zamandan tasarruf edebilir, enerjinizi, tasarımınızla ilgili çalışmalara yönlendirebilirsiniz.

Tasarım Hakkına Tecavüz sayılacak Durumlar Nelerdir?

Tasarım hakkına tecavüz sayılan fiiller 6769 sayılı Kanunda şöyle sıralanmıştır:

a) Tasarım sahibinin izni olmaksızın bu Kanun hükümlerine göre koruma kapsamındaki bir tasarımın kullanıldığı veya uygulandığı ürünün aynısını veya genel izlenim itibarıyla ayırt edilemeyecek kadar benzerini üretmek, piyasaya sunmak, satmak, sözleşme yapmak için öneride bulunmak, ticari amaçla kullanmak veya bu amaçlarla bulundurmak, başka bir şekilde ticaret alanına çıkarmak, ithal işlemine tabi tutmak.

b) Tasarım sahibi tarafından lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devretmek.

c) Tasarım hakkını gasp etmek.

Bunlardan en önemlisi, tasarım tescili yaptırdığınız ürünün aynı ya da benzerinin üretilip çoğaltılması, satılması gibi unsurlardır. İşte bu noktada tasarım araştırmanın önemi ortaya çıkmaktadır. Eğer siz tasarım araştırma yaptırmadan yola çıkarsanız, karşı taraf bunu kendi hakkına tecavüz olarak sayabilmektedir. Siz de bu durumda tasarımı yaparken ve tasarım tescil sürecinde ciddi zaman ve para kaybına uğrayabilirsiniz.

Tasarım hakkına tecavüz durumunda sahip olunan haklar nelerdir?

  • Tecavüzün önlenmesi davası
  • Tecavüzün durdurulması davası
  • Tecavüzün giderilmesi davası
  • Tecavüzün tespiti davası
  • Tazminat davaları
  • El koyma
  • Ürünler ve araçlar üzerinde mülkiyet hakkı tanınması
  • Şekil değiştirme ve imha
  • Mahkeme kararının ilgililere tebliği
  • Kamuya ilan yoluyla duyurulması ve hükmün ilanı
  • İhtiyati tedbirler
  • İhraç ya da ithal edilen var ise bu ürünlerin gümrüklerde el konulması
  • Ceza davası açma

Tasarım araştırma sizi tüm bu tecavüz durumlarından koruyacak olan bir çalışmadır. Ama tasarım araştırmanın titizlikle ve sürekli takip sistemiyle yapılması gerekmektedir. Bu yüzden işin uzmanı olan tasarım araştırma konusunda deneyimli olan kişilerden destek almanız hem siz hem de firmanız açısından çok önemlidir.